Havalı Yatak

Havalı Yatak

HAVALI YATAK

Hastaların Tedavisinde Havalı Yatağın Önemi

Havalı yatak hastaların bakımında kullanılan önemli bir üründür. Zaten hasta oldukları, için rahat oldukları sadece yatmaktır ve bunu en iyi havalı yatak sağlar. Özellikle yatalak olan hastalarda oluşan yaralarda engellemek için çok önemlidir. Yatak yarası hastanın hep aynı yönde yatma sonucu olan baskıyla oluşur ve o kısımlar yara olur bunun için havalı yatak kullanmak lazım kullanımı oldukça kolay olan bu yataklar hastanın yattığı yere serilir şişme yerleri faklı olduğu için hastanın yattığı bölgeye uygulanan basınç değişir ve yara olması engellenir.

 

  • Baklava tipi havalı yatak,
  • Boru tipi havalı yatak,
  • Pozisyon veren havalı yatak,
  • Boru tipi havalı yatak A+B,
  • Boru tipi havalı yatak A+B+C.

  Baklava Tipi Yatak

Baklava tipi yatak adını şeklinden alışmıştır hava kanalları şişirme motoru tarafından yapılmaktadır. Çalışma şekli ise bir tarafı şişirilirken diğer tarafın söndürülür böylece yatan hastanın basıncı değişir sönen kısımlardaki damarlarda kan akışı başlar böylece yaraların önüne geçilir.

  Boru Tipi Yatak

Boru tipi yatak adını kendi şeklinden almıştır sıralı şekilde bulunan hava kanalları vardır. Çalışma şekli baklava tipi yatağa benzer bir taraf şişirilirken diğer taraf söndürülür ve böylece yatak yarasını engeller

Pozisyon Veren Havalı Yatak

Diğer yataklarla aynı işlemi yapan pozisyon veren havalı yatak onlardan hariç hastanın yön değiştirilmesi sağa sola olan basıncı dağıtmaktadır. Sürekli yatan veya diğer hastaların kullanılması önemli olan bu yatakların ortak işleri hastanın yattığı kısımda oluşabilecek yaraları engelleyip havayla temas ettirerek kan akışını sağlamaktır.

 Boru Tipi Havalı Yatak A+B

Bu yatakta boru tipi havalı atağın bir türüdür. Sıra sıra borulardan oluşan yatakların bir borusu A bir borusu B olarak düşünelim ve A borular şişirilirken B borular söner böylece hastadaki basınç dengeli bire şekilde dağıtılır

  Boru Tipi Havalı Yatak A+B+C

A+B yatağının özelliklerinin aynısıdır ondan daha fazla yarar sağlamakta. Boruları sırayla a,b,c olarak sıralayalım A borusu şişer bir süre sonra B borusu şişer ve bir süre sonra da C borusu şişer hastanın altta kalan kısımlarına daha fazla hava gider son tip olan bu havalı yataklar şişmeye başladığı gibi sırasıyla sönmeye başlar. Tüm havalı yataklar aynı görevi yapmakta fakat bazıları daha gelişmiştir.

 

Yatak Yaralarından Kurtulmanın Yolları

Yatak yarası özellikle sürekli olarak hareketsiz olarak yatan hastalarda görülmektedir. Sürtünme, aşırı basınca maruz kalma gibi durumlardan dolayı özellikle de ayaklarda, sırt ve kalça bölümünde yatak yaraları meydana gelebilmektedir. Sürekli aynı pozisyonda yatmak zorunda kalan vücudun belli bölgelerinde bir süre sonra basınç meydana gelmektedir. Bu basınç ise doku ölümlerine neden olmaktadır. Aşırı basınç nedeni ile dokuların zarar gördüğü alanlarda ise önce kızarıklıklar meydana gelmekte ardından ise morarmalar oluşmaktadır. Morarmalar ise bir süre sonra yatak yaralarına dönüşmektedir. Hasta yakınlarını oldukça üzen yatak yaraları hayat kalitesini düşüren, hastayı olumsuz yönde etkileyen bir sorundur. Yatak yarasından kurtulmanın, yara oluşumunu önlemenin en iyi ve kolay yolu ise havalı yatakları tercih etmektir.

Havalı hasta yatağı

Yatak Yaralarına Neden Olan Faktörler

Yatak yarasının oluşumu tek bir nedene bağlı değildir. Birçok neden ve sorun bir araya gelerek yatak yaralarını oluşturmaktadır. Yatak yarasının oluşum nedenleri arasından bazıları ise şu şekildedir;

  • Yatak yaralarının en önemli sebebi basınçtır. Doku üzerinde uzun süre oluşan basınç yatak yaralarının oluşmasına neden olmaktadır. Bunun içinde medikal anlamda satılan havalı yataklar bulunmaktadır. Havalı yataklar vücutta oluşan basıncı azalttığı için yara oluşumunu azaltır ve oluşan yaraların daha kısa sürede iyileşmesini sağlar.
  • İlerleyen yaşta yatak yaralarının oluşumunu hızlandırmaktadır. Yaşlılarda bağışıklık sistemi daha zayıftır, dokular daha narindir. Bundan dolayı daha kolay yara oluşur.
  • Yatak yarasının oluşumu etkileyen bir diğer sebep ise nemdir. Neme maruz kalan dokularda daha çabuk yara oluşur. Tuvaletini tutamayan hastalar veya çok terleyen hastalar daha çabuk yatak yarası olur.
  • Yatak yarası oluşumun etkileyen diğer faktör ise strestir. Stres durumunda vücutta daha kolay ve çabuk yara oluşur.
  • Vücudun havasız kalması, uzun süre aynı pozisyonda yatmakta yatak yaralarına neden olmaktadır.

Yatak Yarası İçin Çözüm Yolları

Yatak yarasına en ideal ve en kolay çözüm elbette ki havalı yatak kullanmaktır. Medikaller aracılığı ile satılan havalı yataklar vücudun basıncını azaltarak hava üfleme özelliği sayesinde vücudun hava almasını sağlamaktadır. Bu sayede vücutta yara oluşumu azalmakta var olan yaralar ise daha kolay ve daha çabuk iyileşmektedir.

22 Haziran 2019
716 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?

WhatsApp Destek Hattı
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.
WhatsApp chat